Vet du om et båtvrak i fjellet?

Norges Fjellstyresamband, sammen med Norscan Partners AS, leder et prosjekt sammen med flere andre fjellstyrer. Prosjektet har som mål å få båtvrak ut av naturen. Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond.

Både Lordalen og Dalsida statsallmenninger inngår i dette prosjektet, og utgjør et areal på ca 1500 km2. Omfanget av eierløse båter og båtvrak i fjellet er fortsatt uvisst da det er mange vann i disse flotte omgivelsene. Lesja fjellstyre ønsker med deltakelsen i dette prosjektet å arbeidet med å frakte ut båtvrak og annet avfall som fører til mikroplast i naturen.

Innmelding av båtvrak

Vi trenger hjelp av deg som ferdes i fjellet. Meld inn båtvrak og forsøpling gjennom appen “Rydde”, eller send bilde og posisjon til lesja@fjellstyrene.no

Håndtering av eierløse båtvrak

Båtvrak som identifiseres i forbindelse med kartleggingsarbeidet vil bli merket med en lapp der det varsles om fjerning, dersom eier ikke tar kontakt med Lesja fjellstyre innen en angitt frist.

- Båter som er lett tilgjengelig fra veg: Frist på 6 uker.

- Båter i høgfjellet: Frist 1 år

Båtvrak som andre registrerer i fjellet blir undersøkt ved anledning og får da samme varsel om fjerning. Når fristen er ute blir båten transportert til oppsamlingsplassen, eller blir flyttet til egnet plass for uttransport påfølgende vinter.

Vrakpant

Det er 1000 kr per båt i vrakpant. Finner du et båtvrak på fjellet og melder ifra så kan du få vrakpanten dersom båten er eierløs.

Det er eieren eller den som leverer båten til destruksjon som får vrakpanten. Lesja fjellstyre tar vrakpanten for båter som fjelloppsynet transporterer til oppsamlingsplassen hvis eieren ikke har meldt seg innen fristen. Alternativt kan eier frakte båt til oppsamlingsplass, registrere dette hos fjellstyret, og motta vrakpanten selv.

Oppsamlingsplass og henting av båtvrakene

Oppsamlingsplass for båtvrak er i grustaket i Klåvån, Dalsida statsallmenning. Uttransport i august/september.

Simon Åsheim